Ny statistik om mjukvarans vikt för svenska företag

Med medel från Vinnova tar vi fram en ny omgång av statistiken om mjukvarans vikt för svenska företag. Denna gången utvecklar vi statistiken vidare tillsammans med universitet och högskolor som fått finansiering för att utveckla och vidareutveckla kurser för yrkesverksamma med koppling till statistiken.

Finansieringen från Vinnova kommer via utlysningen om kurser för yrkesverksamma specialister där flera lärosäten sett behov av att bygga utvecklingen på data. Enkätstudien, som blir en fortsättning på den som Swedsoft genomförde hösten 2017 och släppte våren 2018, kommer att genomföras av SCB hösten 2019 och rapporten släpps under första halvan av 2020.

”Vi är glada över att få möjligheten att ta fram statistiken ytterligare en gång och att dessutom koppla ihop den med andra aktiviteter så vi från resultaten kan se konkreta effekter redan på relativt kort sikt. Den tidigare omgången av statistiken har blivit väl mottagen av företag, organisationer, myndigheter och politiker. Det är därför glädjande att Vinnova beviljat finansiering för att vidareutveckla och genomföra ytterligare en omgång, något som möjliggör att se hur det har utvecklat sig sen hösten 2017.” säger Gabriel Modéus, generalsekreterare Swedsoft

Likt förra omgången drivs arbetet med statistiken i huvudsak av Swedsoft, Blekinge Tekniska Högskola och andra engagerade medlemmar i samarbete med SCB. Denna gång kommer även övriga lärosäten i projektet, Linnéuniversitet, Mälardalens högskola, Högskolan Väst och Örebro universitet, samt Teknikföretagen att vara med och ge input till att utveckla statistiken. Detta för att företagens kompetensbehov ska kunna användas som underlag för utformning av nya kurser.

Projektet som statistikundersökningen ingår i har som helhet tre huvudsakliga delar:

  1. Utveckla ett större statistikunderlag gällande företagens kompetensbehov för förbättrad utbildningsplanering och genomförande
  2. Utveckla och genomföra fyra kurser för yrkesverksamma i flexibla och nätbaserade former
  3. Skapa en gemensam plattform för marknadsföring av kurserna, för att nå yrkesverksamma i svenska företag

Hela projektet, med dess olika delmoment, har som syfte ”att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom behovsanpassade högskolekurser på avancerad nivå som vänder sig specifikt till yrkesverksamma i industrin.”

Vid frågor om statistiken, kontakta Swedsofts generalsekreterare Gabriel Modéus på gabriel@swedsoft.se eller 072-571 99 93.

Vid frågor om övriga delar av projektet, kontakta projektledaren för hela projektet Diana Unander, Linnéuniversitetet, på diana.unander@lnu.se eller 070-591 07 29.


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med