Viktiga aktörer inom mjukvarusverige samlades i Lund

För fjärde året i rad samlades viktiga aktörer för svensk mjukvaruutveckling för den årliga träffen Samling av mjukvarusverige. Årets fokus låg på att lyfta vilka trender som påverkar svensk mjukvaruutveckling.

Till dagen kom särskilt inbjudna beslutsfattare från stora och små bolag, Swedsofts medlemmar, myndigheter, lärosäten och ideella organisationer. Det blev en spännande mix som skapade goda diskussioner.

Fredrik Sandberg, Digitaliseringsrådets kansli

Förmiddagen inleddes med presentation av föreningen och upplägget av Swedsofts generalsekreterare Gabriel Modéus, välkomnande av vår värd RISE och av att alla deltagare fick möjlighet att presentera sig. Dessutom fick vi en intressant dragning av Fredrik Sandberg på Digitaliseringsrådets kansli som sammanfattade Digitaliseringesrådets spaningar på Sveriges digitalisering. En presentation som gav nya insikter till dagens diskussioner.

Dagen fortlöpte med diskussioner utifrån de huvudteman (Ledning och organisation, Kompetens, Innovation, Teknik och System) som tidigare hade satts och som alla deltagare inför dagen hade bjudits in att skicka input på. Till dessa teman fick deltagarna under dagen själva bestämma fokusområde.

Arbetet med grupperna delades upp i flera steg under dagen där de på eftermiddagen fick svara utifrån ett antal frågeställningar som var och en syftade till att bryta ner trenderna och utmaningarna i mindre delar och komma framåt i lösningar och möjligheter. Dessutom varvades dagen självklart med nätverkande där deltagarna fick möjlighet att träffa varandra mellan grupperna.

Bland grupperna diskuterades frågor och trender som:

  • Den komplexa och distribuerade organisationen
  • Mer distribuerade organisationer med bland annat personer i olika länder
  • Behovet av långsiktig kompetensförsörjning
  • Behov av blandade lärmiljöer – olika typer av aktörer med mera
  • Att potentialen i datadriven innovation är stor och börjar utnyttjas
  • Datamanagement i ekosystem, ur olika perspektiv
  • Ekosystem kring datadelning

Efter årets Samling av mjukvarusverige kommer resultaten sättas ihop i en kommande rapport från Swedsoft och Teknikföretagen. Dessutom har ett antal av deltagarna tagit på sig att genomföra konkreta aktiviteter kopplade till resultaten. Vi ser fram emot att se vilka projekt och aktiviteter som kommer igång från dagen, både sådant Swedsoft kommer ta tag i och som andra deltagare tar initiativ till.

Vill du bli inbjuden till nästa års Samling av mjukvarusverige? Kontakta då gärna kansliet.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail