Innovationsnoden för cybersäkerhet

Svenska noden för innovation och forskning inom cybersäkerhet är en nystartad cybersäkerhetsnod, grundad med syftet att stödja svensk innovation inom IT-säkerhet. Swedsoft har varit med och stöttat bildandet av denna innovationsnod för att bidra med kompetens inom mjukvara genom våra medlemmar från näringsliv och akademi.

Noden är finansierad av Vinnova och koordineras av RISE. I Sverige finns ett flertal stora noder men Innovationsnoden för cybersäkerhet skiljer sig på ett flertal punkter från övriga, bland annat då man har direktkontakter inom EU för innovationsstöd kring forskning. På sikt är målet att öka svensk export inom området genom att stötta skapandet av produkter och tjänster.

Martin Bergling, koordinator för noden, berättar för Computer Sweden att samarbetet ska leda till konkreta tjänster och produkter.

– Vi vill lyfta och utveckla idéer som medlemmarna av olika anledningar inte kan utveckla själva. Man kanske har bra idéer men känner att man behöver hjälp av andra, att man behöver ta in andra kompetenser än man själv har tillgång till. Det är också viktigt att vi tar in idéer från forskningssidan som vi kan kommersialisera. Forskare tänker ofta lite annorlunda, vilket är viktigt att ta vara på, säger Martin Bergling.

Samarbete ger innovation
Samarbetet kommer ske i olika arbetsgrupper, bland annat genom behovsgrupper där företagen själva kan lägga fram specifika önskemål.

– En annan viktig del i nodens arbete blir att på ett koordinerat och strukturerat sätt bistå medlemmarna när det gäller att söka EU-medel för olika innovationsprojekt. Det kan ta ett halvår att få ihop en ansökan. Det säger sig självt att många företag och organisationer avstår på grund av brist på tid och resurser. Vi ska se till att Sverige blir klart bättre på detta och hjälpa till med ansökningar och göra det på ett koordinerat sätt, säger Martin Bergling.

Den 4/12 har Noden officiell invigning som sker i samband med att den nya hemsidan släpps.

– Mjukvara och cybersäkerhet går hand i hand, i ett ömsesidigt beroende. Därför var det självklart för Swedsoft att vara en del av den svenska noden för innovation och forskning inom cybersäkerhet. Tillsammans med övriga aktörer hoppas vi på att bidra till att stärka den svenska kompetensen och forskningen inom området, säger Gabriel Modéus, generalsekreterare i Swedsoft.

Läs mer på cybernode.se


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med