Innovationsnoden för cybersäkerhet

Lansering av Innovationsnoden för cybersäkerhet

Swedsoft har varit med i arbetet inför Innovationsnoden för cybersäkerhet och är nu med i referensgruppen till noden som invigdes den 4 december i en digital lansering med flera spännande talare. Inbjudna var bland annat Näringsminister Ibrahim Baylan, Pia Sandvik, vd, RISE och Darja Isaksson, GD Vinnova som alla uttryckte sin glädje att noden är igång.

Inledde gjorde Martin Bergling, koordinator för arbetet som gav en övergripande bild av vad noden innebär och arbetet som det innebär att starta upp noden. Något vi även tidigare skrivit om.

Eva Fogelström, Ericsson

Eva Fogelström, Ericsson

Därpå följde ett panelsamtal mellan Eva Fogelström, Ericsson, Simone Fischer-Hübner, SWITS och Patrik Sandgren, Teknikföretagen som samtliga var överens om att vi måste jobba mer proaktivt med säkerheten av digitalisering. Därefter gav Shahid Raza, Director Cybersecurity på RISE en internationell överblick på EUs cybersäkerhetsarbete och beskrev hur glad han är över att äntligen vara igång med noden.

Digitalisering och automatisering är nödvändigt för ett fossilfritt Sverige och det går framåt med stormsteg, menar Ibrahim Baylan, Näringsminister som också deltog i invigningen. Men han konstaterar också att den snabba utvecklingen får konsekvenser för samhället och den enskilda individen. Ibrahim Baylan är nu glad över noden och det samarbete som nu sker för att hantera de utmaningar som vi står inför och önskar lycka till med det fortsatta arbetet.

Darja Isaksson, GD Vinnova, menar att Näringsministern formulerar varför noden behövs väl. Hon ser att det är nödvändigt med digitalisering för att kunna lösa utmaningarna som finns men att den också för med sig en sårbarhet vilket ger cybersäkerheten en viktig roll i den här samhällsförändringen.

Läs mer om noden på cybernode.se

Bilder från lanseringen: https://youtu.be/vXOzBGkXUcA


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med