Joakim Wernberg, ny ledamot i styrelsen

Joakim Wernberg, forskningsledare på Entreprenörskapsforum, är invald som en av två nya ledamöter i Swedsofts styrelse. I och med vårmötet fick vi en pratstund med honom inför det nya uppdraget.

Joakim Wernberg är forskningsledare på forskningsinstitutet Entreprenörskapsforum samt affilierad till CIRCLE och institutionen för Teknik och Samhälle vid Lunds Tekniska Högskola. Han har tio års erfarenhet av att arbeta med policyanalys, påverkansarbete och strategisk kommunikation. Han bor i Malmö med sin familj, men har kontoret och sommarstugan i Stockholm.

-Mitt främsta forskningsintresse handlar om växelverkan mellan ekonomisk och teknologisk förändring på samhällsnivå. Jag är en framtidsoptimist och arbetar för att mänskligheten ska ha det bättre om både tio och 100 år.

Vad ser du som det viktiga med Swedsoft och varför har du valt att engagera dig?

-Digitalisering behandlas ofta som någonting abstrakt, ett mål och värdeord utan konkretion. Mjukvarans osynliga men kritiska infrastruktur och mjukvaruutvecklingens roll i ekonomin konkretiserar den pågående strukturomvandlingen på ett sätt som gör det enklare att förstå den.

Jag tror att ett av Swedsofts viktigaste uppdrag är att åskådliggöra digitaliseringens utbredning på ett konkret och mätbart vis samt att informera politiska beslutsfattare och näringslivsledare om den pågående förändringens effekter på både kort och lång sikt.

Vad vill du särskilt bidra med till Swedsofts styrelse?

-Jag hoppas med min tvärdisciplinära forskningsbakgrund och min erfarenhet kunna bidra till att hitta nya sätt att sätta mjukvaruutvecklingens och mjukvarans betydelse i relation till centrala samhällspolitiska frågor. Det handlar inte enbart om kompetensförsörjning, utan också om hur hela ekonomins struktur förändras när allt fler företags verksamhet bygger på sammanflätade mjukvarusystem som dessutom sträcker sig över landsgränser.

Vilken fråga brinner du extra för?

-Jag vill att fler beslutsfattare i både näringsliv och politik ska få upp ögonen för hur mjukvarubaserade innovationer skapar nya förutsättningar för hur vi gör saker, men att vi måste förändra hur vi arbetar för att tillvarata den potentialen. Till exempel skapar digitala vårdtjänster helt nya sätt att organisera vården för att möta människors behov. Jag tror i många fall att förståelsen för det organisatoriska förändringsbehovet idag är alldeles för låg.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail