Swedsofts synpunkter på dataakten

I början av juni skickade vi in våra synpunkter på Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning om harmoniserade regler för skälig åtkomst till och användning av data (dataakten).

Swedsoft har tagit del av Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning om harmoniserade regler för skälig åtkomst till och användning av data (dataakten).  Swedsoft välkomnar initiativet att tillhandahålla en samordnad EU-omfattande strategi för datadelning, interoperabilitet och portabilitet i motsats till en reglering på medlemsstatsnivå som ytterligare riskerar att fragmentera den inre marknaden.

I grunden stödjer vi Svenskt Näringslivs svar, men i remissvaret lyfter vi särskilt att:

  • Förslaget bygger på en bristfällig bild av data och dataekonomier. Värdet av data beror inte främst på dess volym utan på förmågan att strukturera den till information och kunskap som kan användas för beslutsfattande. Lagförslagets ambition om att skapa en mer rättvis fördelning av värde i dataekonomin riskerar att hämma i stället för att främja datadriven innovation genom att försvåra för företag att fånga värdet av sina egna investeringar i att strukturera data.
  • Förslaget innebär en omotiverad ökning i regulatorisk börda som framför allt kommer att slå negativt mot mindre och nya företag eftersom dessa saknar resurserna för att säkerställa avancerad regelefterlevnad.
  • Förslaget särbehandlar å ena sidan mikro och småföretag som ska undantas från reglerna och stora digitala plattformsföretag vars handlingsutrymme begränsas ytterligare av regelverket. Det bör i stället vara eftersträvansvärt att samma regler ska gälla för alla aktörer på marknaden.

Här kan du läsa och ladda ned Swedsofts remissvar (pdf).


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med