Swedsofts seminarium 2 oktober

I fredags förra veckan anordnade Swedsoft ett seminarium med tema utveckling av komplexa mjukvarusystem och workshop om Swedsoft inspel till forsknings-, innovations- och högre utbildningspropositionen 2016.

Stefan Andersson, SAAB, SwedsoftDagen började med en presentation av mjukvarans betydelse för Sverige och Swedsofts (ny)satsning. Stefan Andersson, ordf Swedsoft, introducerade området kring hur mjukvara blir mer och mer komplext, att mer funktionalitet hamnar i mjukvaran och att om man tittar på kännetecknen för produkter i framtiden så är det att de blir mer intelligenta och mer uppkopplade. Han fortsatte därefter med att introducera Swedsoft, de förändringar som skett senaste månaderna och vad vi vill framåt.

Jonas Wigander, Ericsson ABEfter Stefan var det dags för Jonas Wigander, Product Development Leader på Ericsson, att ta vid och prata om hur utveckling av komplexa mjukvarusystem sker på Ericsson. Han la bland annat vikt vid att hela tiden kunna uppdatera och släppa nytt. Vi lever i en värld som hela tiden förändras och det är viktigt att hänga med.

EricssonFrån moln och IP gick vi vidare till SAAB och flyg, då Andreas Bergström, Product Manager på SAAB Aeronautics pratade bland annat om hur snabbt mängden kod egentligen ökar. Visste ni att var sjunde år har antalet rader kod ökat tio gånger? Inte konstigt att mjukvaruutveckling är komplext då. Ett stort fokus i Andreas presentation var också vikten av att bygga team när man utvecklar komplexa mjukvarusystem och att arbeta tillsammans som en grupp mot gemensamma mål.

FindOutSom dagens sista presentation fick vi höra Peter Roos, VD FindOut Technologies, prata under rubriken ”Komplex systemutveckling kräver en tydlig målbild, överblick, realtidsinformation och empowerment”. En presentation som mycket handlade om hur viktigt det är att ha realtidsinformation och konstant utbyta information. Det går inte att ha specifika tillfällen för avstämning utan det är något som behöver göras kontinuerligt. Det handlade även om vikten av att vara tydlig över vad som ska göras och vad som är målet.

Förmiddagen avslutades med en panel där intressanta diskussioner uppkom och frågor ställdes kring utveckling av komplexa mjukvarusystem, till presentatörerna.


Efter frågestunden fanns tid för mat och mingel innan vi satte igång med andra delen av programmet, en workshop kring Swedsofts inspel till forsknings-, innovations- och högre utbildningspropositionen 2016. Här delades alla upp i grupper som efter halva tiden ändrades och sen fick presentera. Det blev många intressanta förslag om vad det är viktigt att Sverige satsar på inom forskning, innovation och utbildning. Från alla dessa bra förslag arbetar vi nu vidare med att ta fram det förslag Swedsoft kommer presentera för Utbildnings- och Näringsdepartementet.

forsknings-, innovations- och högre utbildningspropositionen 2016 mingel Swedsoft
Till alla er som kom, tack för en bra dag med givande diskussioner och intressanta inspel. Vi hoppas se er igen på kommande Swedsoft evenemang. Förhoppningsvis redan på STEW 2015, den 3 november.


Nyheter


Save the date – STEW 2024

The theme of STEW 2024 is “AI – Top Ten Topics for Swedish Industry”. Together we will look into, and

Ny styrelse i Swedsoft

Styrelsen för verksamhetsåret 2024-2025 valdes enligt nedan. Stefan Frank, Vitellius Invest                  

Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat: