Swedsofts seminarium 2 oktober

I fredags förra veckan anordnade Swedsoft ett seminarium med tema utveckling av komplexa mjukvarusystem och workshop om Swedsoft inspel till forsknings-, innovations- och högre utbildningspropositionen 2016.

Stefan Andersson, SAAB, SwedsoftDagen började med en presentation av mjukvarans betydelse för Sverige och Swedsofts (ny)satsning. Stefan Andersson, ordf Swedsoft, introducerade området kring hur mjukvara blir mer och mer komplext, att mer funktionalitet hamnar i mjukvaran och att om man tittar på kännetecknen för produkter i framtiden så är det att de blir mer intelligenta och mer uppkopplade. Han fortsatte därefter med att introducera Swedsoft, de förändringar som skett senaste månaderna och vad vi vill framåt.

Jonas Wigander, Ericsson ABEfter Stefan var det dags för Jonas Wigander, Product Development Leader på Ericsson, att ta vid och prata om hur utveckling av komplexa mjukvarusystem sker på Ericsson. Han la bland annat vikt vid att hela tiden kunna uppdatera och släppa nytt. Vi lever i en värld som hela tiden förändras och det är viktigt att hänga med.

EricssonFrån moln och IP gick vi vidare till SAAB och flyg, då Andreas Bergström, Product Manager på SAAB Aeronautics pratade bland annat om hur snabbt mängden kod egentligen ökar. Visste ni att var sjunde år har antalet rader kod ökat tio gånger? Inte konstigt att mjukvaruutveckling är komplext då. Ett stort fokus i Andreas presentation var också vikten av att bygga team när man utvecklar komplexa mjukvarusystem och att arbeta tillsammans som en grupp mot gemensamma mål.

FindOutSom dagens sista presentation fick vi höra Peter Roos, VD FindOut Technologies, prata under rubriken ”Komplex systemutveckling kräver en tydlig målbild, överblick, realtidsinformation och empowerment”. En presentation som mycket handlade om hur viktigt det är att ha realtidsinformation och konstant utbyta information. Det går inte att ha specifika tillfällen för avstämning utan det är något som behöver göras kontinuerligt. Det handlade även om vikten av att vara tydlig över vad som ska göras och vad som är målet.

Förmiddagen avslutades med en panel där intressanta diskussioner uppkom och frågor ställdes kring utveckling av komplexa mjukvarusystem, till presentatörerna.


Efter frågestunden fanns tid för mat och mingel innan vi satte igång med andra delen av programmet, en workshop kring Swedsofts inspel till forsknings-, innovations- och högre utbildningspropositionen 2016. Här delades alla upp i grupper som efter halva tiden ändrades och sen fick presentera. Det blev många intressanta förslag om vad det är viktigt att Sverige satsar på inom forskning, innovation och utbildning. Från alla dessa bra förslag arbetar vi nu vidare med att ta fram det förslag Swedsoft kommer presentera för Utbildnings- och Näringsdepartementet.

forsknings-, innovations- och högre utbildningspropositionen 2016 mingel Swedsoft
Till alla er som kom, tack för en bra dag med givande diskussioner och intressanta inspel. Vi hoppas se er igen på kommande Swedsoft evenemang. Förhoppningsvis redan på STEW 2015, den 3 november.


Nyheter


Så kan Myndigheten för yrkeshögskolan bidra till ett livslångt lärande

Inför workshopen kom myndigheten med ett antal frågeställningar som diskuterades på workshopen. I rapporten Så kan Myndigheten för yrkeshögskolan bidra

Samling av mjukvarusverige 2023

Vid årets workshop, som ägde rum på Teknikföretagen i Stockholm, var huvudfokuset att bistå Myndigheten för Yrkeshögskolan med insikter kring

Trevlig sommar och höstens evenemang

Under årsmötet välkomnades två nya ledamöter till styrelsen, Linda Örtlund, SKF och Patrik Sandgren, Teknikföretagen. Vi fortsätter att utveckla våra sektioner inom Swedsoft Expert Network och välkomnar

Introduktion till Cyber Resilience Act

Sedan 2022 är Rikard globalt ansvarig för digital produktsäkerhet inom SKF och har de närmaste åren varit engagerad i deras