Sverige behöver en helhetssyn på digitalisering

Mjukvaruorganisationen Swedsoft har tillsammans med flera medlemmar svarat på det delbetänkande Digitaliseringskommissionen skickat ut på remiss. I stort är förslaget bra och Swedsoft stödjer huvudbudskapen, men anser att betänkandet behöver kompletteras och konkretiseras.

Swedsoft har tillsammans med representanter från ABB, Addalot Consulting AB, Articus Systems AB, Blekinge Tekniska Högskola, CaptureInnovation, Chalmers tekniska högskola – Software Center, Emenda Nordic AB, Ericsson, Hansoft, Incluso AB, Informator Utbildning, KTH, Linköpings universitet, Lunds Tekniska Högskola, Malmö Högskola, Mälardalens Högskola, Saab AB, Stickybit, Syntell, Teknikföretagen och ÅF lämnat in ett svar på Digitaliseringskommissionens delbetänkande ”Digitaliseringens transformerande kraft – vägval för framtiden”.

Swedsoft vill med detta remissvar bidra till att åtgärder vidtas för att Sverige skall fortsätta att ha en internationellt ledande position i den pågående samhällsrevolution som digitaliseringen innebär. Med en helhetssyn på digitaliseringen, och ett fokus som tydligt visar att digitaliseringen genomsyrar hela samhället, menar vi att frågorna hamnar i rätt perspektiv. Då kanske kvinnor lockas till IT-utbildningar för att det är intressant, relevant och för att det är vår framtid – och inte till följd av diskriminerande förslag som efterskänkta studiemedel vilket föreslås i kommissionens betänkande.

Generellt är förslaget bra, men det krävs kompletteringar. I yttrandet lyfts bland annat aspekter som behöver förstärkas, som är tveksamma eller otillräckliga och som helt saknas fram.

Swedsofts svar finns tillgängligt för nedladdning här.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail