Dra nytta av all arbetskraft!

För ett drygt år sedan föddes en idé på ett av våra medlemsföretag, CaptureInnovation i Göteborg. En idé att göra vad vi kan för att hjälpa nyanlända mjukvaruutvecklare, och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden att hitta jobb. Swedsoft har helhjärtat ställt sig bakom detta initiativ, och stöttat på de sätt vi kunnat.

I februari i år satte ett första team av fem nyanlända programmerare, med stöd av engagerade seniora utvecklare igång ett projekt. De fick utveckla en prototyp från noll. Fyra månader av slit, våndor, glädje, motgångar, framgångar, kulturellt utbyte, gråt och skratt gav resultat. CaptureInnovation kunde bedöma deltagarnas kompetens, skriva ett intyg, och kanske underlätta vägen till arbete.

I ett försök att göra mer söktes fler som kände för initiativet. Och responsen blev enorm. Idag driver 15 personer på kvällar och helger, med olika kompetenser, upp ett nytt bolag som inte bara ska validera individers kompetens, utan aktivt hjälpa dem till arbete.

Och nu har det hänt! Den första av de nyanlända i projektet fick anställning. Ett riktigt jobb, som mjukvaruutvecklare.

Niklas Lindhardt, partner CaptureInnovation och vice ordförande i Swedsoft berättar ”Att se glädjen i hans ögon. Att känna tacksamheten han hyser. Att veta att vi tillsammans har gjort skillnad. Det gör mig och hela vår organisation stolta!”

Men det är bara början. Om några veckor sätter nästa team igång att utveckla. För att visa att utbildning och erfarenhet, även från andra länder, faktiskt är värt något. Och det behövs! För våra svenska bolag skriker efter utvecklare.

Förutom stöttning från Swedsoft så har samarbeten med Arbetsförmedlingen och med IVA-Jobbsprånget varit värdefulla, och gett pilotprojektet tillgång till individer med kompetens.

Vad händer framåt?

Tillsammans med Swedsoft planerar CaptureInnovation att söka finansiering för att hitta metoder för att skala upp detta nationellt. Detta genom att sprida metod och certifiering. Är du intresserad? Hör av dig.

För att få ut fler av dessa nyanlända i jobb söker nu dessutom initiativet bolag med behov av mjukvaruutvecklare. Bolag som inser att vi behöver tänka nytt för att nå nya resultat, och inkludera. Bolag att samarbeta med långsiktigt. Intresserad? Hör av dig.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail