Att leda mjukvaruutveckling

Detta var temat för den uppskattade konferensen* som följde på Swedsofts höstmöte där vi i år var inbjudna till vår medlem Teknikföretagen.

Dagen hölls ihop av Swedsofts generalsekreterare Gabriel Modéus

Dagen inleddes med ett höstmöte där föreningen beslutade att godkänna den föreslagna budgeten, verksamhetsplanen och avgifterna för 2019, som tidigare hade skickats ut.

Keynotetalare Mina Boström Nakicenovic, Netent

Eftermiddagen handlade om att leda mjukvaruutveckling och inleddes av spelutvecklaren Netents utvecklingschef Mina Boström Nakicenovic. Mina höll en intressant presentation om hur man kan se ledarskap som en tjänst i en agil organisation. I sin presentation berörde hon ämnen som vilka egenskaper hon ser att en ledare i en agil organisation bör ha och om att bygga ett ledarskap som folk köper och tror på.

Anders Sundelin, BTH och Ericsson

Efter Mina bytte vi område till software craftsmanship, där Anders Sundelin från BTH och Ericsson gav sin syn utifrån sin erfarenhet att arbeta utifrån software craftsmanship. Han lyfte bland annat hur de genom att bryta ner mjukvaran i olika moduler som lätt kunde kompletteras både mer exakt kunde bedöma tiden för att lägga in nya funktioner och säkerställa kvalitén på dessa nya funktioner i takt med att systemet växer.

Efter tid för nätverkande fortsatte eftermiddagen med en presentation av Ola Berg som arbetar med att hjälpa företag att bli mer agila. I sin presentation lyfte Ola några exempel på problem som kunde uppstår och utmaningar som han sett för chefer i agila organisationer, så som att försöka följa ”reglerna” i metoderna för notoriskt. Presentationen sammanfattades i titel ”How To Not Suck As An Agile Manager”.

Christopher Kummelstedt, Stockholms Handelshögskola, avslutade dagen

Sist ut på dagen var Christopher Kummelstedt från Stockholms handelshögskola. Hans presentation ”The future of management” handlade om hur självorganiserande team dyker upp på fler ställen och de möjligheter som detta innebär. I presentationen visade han bland annat på exempel från företag i många olika storlekar, både ute i världen och i Sverige. I en interaktiv del av presentationen diskuterades tillsammans med deltagarna vad som krävs för att få en organisation att bli självorganiserande.

Stort tack till alla er som deltog och till talarna som delade med sig av sina erfarenheter.

* I utvärderingen av dagen så var det genomsnittliga svaret på både presentationer och övergripande åsikt om dagen 4,2. 85% av deltagarna gav en fyra eller femma i helhetsbetyg.


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med