Så säkrar vi Sveriges position som mjukvarunation

Idag släpper Swedsoft och Teknikföretagen en rapport om nästa steg för Sveriges nya infrastruktur, mjukvaran. Rapporten går in i hur datadriven innovation, ekosystem för datadelning och distribuerade organisationer kommer att förändra mjukvaruutvecklingen och ger förslag på konkreta aktiviteter som bör genomföras för att säkra svensk konkurrenskraft.

För att säkerställa att Sverige fortsatt kan behålla en stark position i digitaliseringens framkant måste regelverk, utbildningssystem, forskning och näringsliv anpassa sig efter den snabba utvecklingen. I rapporten vi idag presenterar ger vi konkreta förslag för just detta.

Rapporten baseras på vad beslutsfattare från myndigheter, akademi, organisationer och företag i olika storlekar poängterade på den årliga Swedsoft träffen Samling av mjukvarusverige. Tillsammans identifierades tre särskilt viktiga trender inom mjukvaruutvecklingens framtid, och baserat på dessa togs det fram förslag på aktiviteter inom ramen för politik, offentlig förvaltning, akademi och näringsliv. För att Sverige fortsatt ska ligga i global framkant inom mjukvaruutveckling behöver fokus läggas vid följande tre områden:

  • Datadriven innovation. När mer värde skapas genom hantering, aggregering och analys av data måste både tillgänglighet av data och rätt kompetens säkras för att svenska företag ska ha möjlighet att ligga i global framkant.
  • Ekosystem för datadelning. Samtidigt som det är viktigt att lagstiftningen inte står i vägen för datadrivna innovationer måste vi försäkra oss om att vi inte gör avkall på säkerhet och integritet. Ny lagstiftning måste utredas omgående.
  • Distribuerade organisationer. Teknologin blir mer komplex och vi har samtidigt en ökande kompetensbrist. Genom att bli ledande på att ha organisationer som finns distribuerat på de platser där den bästa kompetensen finns kan vi säkra svensk konkurrenskraft. Hur blir vi bättre på att utnyttja de möjligheter som finns, innan andra gör det?

Rapporten Mjukvara är Sveriges nya infrastruktur: här är nästa steg finns nu tillgänglig för nedladdning.


Om oss

 


Swedsoft samlar svensk mjukvara i en oberoende, ideell förening som arbetar för att öka svensk mjukvaras konkurrenskraft. Våra medlemmar är företag, akademi och offentlig sektor i Sverige. Tillsammans arbetar vi för att Sverige ska vara världsledande på utveckling av mjukvara, mjukvaruintensiva produkter, system och tjänster. Läs mer på Swedsoft.se.

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar. Teknikforetagen.se


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med