Scania ny medlem i Swedsoft

Idag är vi glada att välkomna en viktig aktör för omställningen till framtidens transportsystem som medlem i Swedsoft. Välkomna Scania!

Vår nya medlem behöver ingen längre presentation, alla ser vi dagligen deras fordon på vägarna. Men visste du att majoriteten av Scanias forskning och utveckling sker i Sverige? Här är mjukvaran en viktig och värdeskapande komponent till de lastbilar, bussar och motorer Scania varje år levererar. Mjukvaran är viktig både direkt i fordonen och inom de cirka 20% (2018) av nettoomsättningen som består av tjänster.

”Driving the shift – det är Scanias syfte. Vi ska driva och leda omställningen mot ett hållbart transportsystem. Denna fundamentala förändring kommer inte bara att ändra Scania som företag, utan även vår roll i ekosystemet inom transport och logistik. Här är mjukvaran en förutsättning för att skapa värde och därför är vi glada över att nu vara en del av Sveriges mjukvaruorganisation, Swedsoft. Tillsammans med de andra medlemmarna vill vi arbeta för att säkerställa Sveriges position som globalt ledande mjukvarunation” säger Henrik Henriksson, Scanias VD och koncernchef.

Inom Scanias utveckling läggs ett stort fokus på mjukvaruutveckling, som möjliggör framtida självkörande tunga fordon. De berättar till exempel att i autonoma fordon är mjukvaran i många avseenden viktigare än hårdvaran. Något Scania till exempel nyligen visade på med den hyttlösa konceptlastbilen Scania AXL och det självkörande batteridrivna konceptfordonet Scania NXT, som kan växla skepnad mellan olika urbana transportuppdrag.

”Vi är glada att få välkomna Scania till Swedsoft. Scania är en viktig aktör inom svensk mjukvaruutveckling, som är med och driver många av de förändringar vi ser inom framtidens transportsystem. Jag ser fram emot samarbetet med Scania och deras engagemang i föreningen som jag vet kommer att bli viktigt och värdeskapande” säger Gabriel Modéus, generalsekreterare, Swedsoft.

Varmt välkomna till Swedsoft, Scania!

Foto: Dan Boman 2019, CC BY-NC-ND 3.0


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail