KTH ny medlem i Swedsoft

Idag välkomnar vi KTH - Kungliga Tekniska högskolan som nyligen blev medlemmar i Swedsoft.

På KTH – Kungliga Tekniska Högskolan – finns studenter, forskare och fakulteter som undersöker grundläggande aspekter av mjukvaruteknik och -utveckling. Inom KTH omfattar mjukvaruforskningsverksamheten fyra huvudområden:

  • KvalitetssäkringHär utvecklar de nya tekniker för automatisk mjukvarutestning och felinjektion, för att skapa starka system.
  • CybersäkerhetSäkerhetsforskningen utforskar nya lösningar för att skydda mot attacker på mjukvaru-hårdvarugränssnittet, i nätverksprotokoll samt i källkod.
  • Distribuerade systemGruppen för distribuerade system undersöker nya algoritmer och avancerad teknik för att skala datalagring, dataanalys och databehandling ovanpå stora distribuerade nätverk.
  • Inbyggda systemHär fokuseras på metoder för att erbjuda korrekthet och prestandagarantier i begränsade beräkningsmiljöer.

KTH beskriver att genom stark mjukvaruforskning vill man skapa vetenskaplig excellens och samhällseffekt. För detta är samarbeten med industrin och den offentliga sektorn en viktig del. Dessa samarbeten hjälper forskare att förstå problem med att bygga mjukvarusystem, vilket är viktigt för att utveckla relevanta och meningsfulla vetenskapliga bidrag. Genom fokus på samarbete är det också möjligt att sprida de senaste mjukvaruteknikerna från labb till de mjukvarutjänster som driver vårt samhälle.

”KTH är glada över att bli medlemmar i Swedsoft och bidra till den nationella insatsen för digital innovation. Vi ser fram emot att hitta nya samarbeten med andra Swedsoft-medlemmar för att stärka svensk mjukvaruutveckling och forskning” säger Benoit Baudry, chef för CASTOR – Software Research Center, KTH

Mjukvaruforskning är ett viktigt område för flera delar av KTH. Forskning sker till exempel inom nätverk, mekatronik, energi, styrning, robotik och telekommunikation. Dessa forskningsinsatser är strukturerade i flera forskningscentra som CASTOR, ICES, Digital Futures, Swedish e-Science Research Center, KTH Visualization Studio och PDC för High Performance Computing.

”Vi är glada över att välkomna KTH till Swedsoft och ser fram emot att involvera dem ännu mer framöver” säger Gabriel Modéus, generalsekreterare, Swedsoft


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med