Synpunkter på The Artificial Intelligence Act

Swedsoft har blivit ombedda och lämnat in synpunkter på förslaget gällande utvecklingen och användningen av AI-system inom Europeiska unionen - Artificial Intelligence Act.

Detta är en sammanfattning av den engelska artikeln.

Den Europeiska kommissionen förbereder ett lagförslag gällande utveckling och implementering av AI-lösningar på den europeiska marknaden, kallad Artificial Intelligence Act. Swedsoft har läst och lämnat in våra kommentarer på lagförslaget. Enligt vår åsikt kommer den föreslagna lagstiftningen sannolikt att hämma innovation och marknadsdynamiken för AI-lösningar kopplade till följande områden:

  • Regleringen fokuserar på definitioner och verktyg
  • Utmaningar kring befintliga aktörer, nya aktörer och innovation
  • Tydlighet i omfattning och begränsningar av regleringen

Betydande förändringar krävs

Swedsoft efterlyser betydande förändringar av den föreslagna AI regleringen. Detta för att den ska återspegla det nuvarande läget för och variationen i AI-system, marknadsförhållandena för nuvarande aktörer på marknaden samt villkoren för nya aktörer och innovationer. I stället för att anta det nu planerade tillvägagångssättet bör EU-kommissionen föreslå särskild reglering, där sådan behövs, som är inriktad på de aktiviteter, resultat samt kontroversiella effekter som är relaterade till AI-applikationer och som inte omfattas av befintlig lagstiftning.

Här kan du läsa hela remissvaret: Comments Regarding the Artificial Intelligence Act


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail