Stefan Jakab, ny generalsekreterare i Swedsoft

Den 1 september tar Stefan Jakab över stafettpinnen som generalsekreterare i Swedsoft efter Gabriel Modéus. Vi fick en pratstund med Stefan inför hans nya uppdrag!

Stefan har en gedigen bakgrund från olika roller inom telekombranschen, men har även erfarenhet från rollen som generalsekreterare, och då för Energi- och miljötekniska föreningen. Närmast kommer han från en roll som Sverigechef för ett företag inom VVS-branschen. Under pandemin upprättades ett fältsjukhus på Stockholmsmässan i Älvsjö, vilket kunde möjliggöras tack vare flexibla VVS-lösningar som designats för att säkra ett fungerande avlopp, trots att huvudavloppet låg långt ifrån den nya strukturen. Just detta projekt sammanfattar ganska väl det jag brinner för, nämligen att se lösningar och möjligheter i stället för problem och ”omöjligheter”. Det handlar i grunden om vilket förhållningssätt man bestämmer sig för att ha, fortsätter Stefan.

I grunden är Stefan civilingenjör från KTH (maskinteknik/industriell ekonomi) som alltid har jobbat med försäljning i någon form med utgångspunkt i funktion och värdeskapande för kunden. Han bor tillsammans med Lotta och en hemmavarande son samt hela familjens ögonsten, Lord Nelson, en engelsk springerspaniel, i Stavsnäs By på Värmdölandet. Övriga två barn har flyttat hemifrån och står på egna ben. Intressen som Stefan odlar på sin fritid spänner från champagne och byggnadsvård till vintage-klockor och skärgårdsliv.

Hur känns det att ta sig an arbetet som generalsekreterare i Swedsoft?

– Jag tycker det känns fantastiskt spännande och jag ser mycket fram emot att få lära känna våra medlemmar och en för mig ny bransch; det i sig är en viktig drivkraft för mig. Det är imponerande hur ett land som Sverige jobbar med mjukvara på så många håll och det är fortsatt viktigt att vi har en egen industri för att stärka svensk konkurrenskraft.

-Min uppgift måste vara att även fortsättningsvis verka för att underlätta för industrins och akademins utveckling och se till att våra medlemmar har de rätta förutsättningarna för sina respektive verksamheter. I detta hänseende står bl.a. en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning för branschen högt på dagordningen. Gabriel har gjort ett fantastiskt arbete och det blir en utmaning och ett privilegium att ta över stafettpinnen för detta viktiga uppdrag.

 Vad är den viktigaste erfarenheten som du tar med dig in i ditt nya uppdrag?

Erfarenhet är en funktion av tiden och en av erfarenheterna som jag har utvecklat genom åren, och som jag tar med mig är förmågan att lyssna, för då kan man faktiskt lära sig någonting nytt. Jag tror att det är viktigt att vara lyhörd för olika strömningar och lyssna på våra medlemmar – allt för att hitta den gemensamma nämnaren för att i längden kunna säkra förutsättningarna för mjukvarans utveckling och konkurrenskraft i Sverige.


Nyheter


Ny styrelse i Swedsoft

Styrelsen för verksamhetsåret 2024-2025 valdes enligt nedan. Stefan Frank, Vitellius Invest                  

Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en