Arbetskraftsinvandring – del 1

Idag bjuder Swedsoft, i samarbete med Teknikföretagen och TechSverige, in till den första delen i en ny webbinarieserie med fokus på arbetskraftsinvandring, en nyckelfråga för att säkra en långsiktig kompetensförsörjning. Under vår första träff den 10 mars, 13:00-14:30, får vi en inflygning kring vad som sker på området för arbetskraftsinvandring samt får inspiration från våra grannländer.

Moderator: Ana Andric – TechSverige

Vad är aktuellt på området just nu – hur agerar politiken?

Li Ljungberg, Näringspolitisk expert och projektledare, Teknikföretagen

Det händer mycket inom området. Några exempel är den utredning som pågår som utreder bland annat arbetsmarknadsprövning och certifieringssystemet, ett nytt högre lönegolv är genomröstat i riksdagen, Migrationsverket har fått i uppdrag att korta handläggningstiderna, särskilt för arbetstillstånd och därtill har Migrationsverket fått i uppdrag att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring till Sverige.

Inspiration från några av våra grannländer

Anna Broeders, Community & Employer Branding Manager, Linköping Science Park

Linköping Science Park driver sedan ett år tillbaka det Vinnova-finansierade projektet Switch to Sweden. Fokus i projektet är att ta tillvara den internationella akademiska kompetensen som redan finns i Sverige i form av masterstudenter och forskare och matcha dessa med näringslivets behov. I början av året genomfördes det en studieresa till Estland och Finland för att lära oss mer om hur dessa länder arbetar med talangattraktion, nationell styrning och högkvalificerad arbetskraftsinvandring.

                 


Seminariet är kostnadsfritt. Bjud gärna in en kollega här!

Save the date:

Vi zoomar in
21 April, 13.00 – 14.30
Regelförändringar som gjorts och föreslås inom området. Alt. TechSveriges arbete med snabbspår och passkontroll, Ana Andric, Näringspolitisk expert på TechSverige

Hur kan Swedsofts medlemmar bidra?
26 Maj, 13.00 – 14.30
Konkreta inspel och idéer på hur Swedsofts medlemmar kan bidra