Vårmöte med Best of Swedsoft (and friends)

Den 10 april är det dags för årets vårmöte/årsmöte med efterföljande seminarium. I år är vi inbjudna till vår medlem SKF i Göteborg.

Dagen innehåller två delar. På förmiddagen har vi vårmöte (årsmöte och medlemsmöte) där vi bland annat väljer styrelse, fastställer bokslut och verksamhetsberättelse.

På eftermiddagen välkomnar vi medlemmar och vänner till föreningen att hålla presentationer under titeln Best of Swedsoft (and friends).

Dessutom får vi välkomnande av Victoria Van Camp, CTO på SKF och en keynote från Maria Stranne, Manager Software Development Center, SKF samt en rundvandring i SKFs fabrik.

Se hela programmet längre ner på sidan.

Praktiskt information

När: Onsdag 10 april 10:00-17:00
Var: SKF – Kristinedal (Forum), Byfogdegatan 4, Göteborg – karta
Anmälan sker här, senast den 3 april. OBS! Dagen kan bli fullbokad innan dess, så vänta inte.

Program – Wednesday 10 April

10:00

Registrering

Visa mermindre
10:30

Vårmöte uppdelat i:

  • Medlemsmöte – Verksamhetsberättelse, resultat serviceverksamhet m.m.
  • Årsmöte för ideella föreningen – Val av styrelse, valberedning m.m.
Visa mermindre
12:00

Lunch

Visa mermindre
13:30

Best of Swedsoft (and friends)

Visa mermindre

Välkomnande, Victoria van Camp, CTO, SKF

Visa mermindre

Keynote: Innovation for the Real World – reliable rotation through digitalization - Maria Stranne, Manager Software Development Center, SKF

Visa mermindre

Rundvandring och introduktion till SKF nya fabriksdel - Jan Ek, Process Strategy Manufacturing, SKF

Visa mermindre

Fika

Visa mermindre

Internationell tech rekrytering, så lyckas du - Hugo Leichsenring samt Sofia Odeen, Ants

Utifrån den globala kompetensbristen inom IT-branschen måste bolag hitta lösningar för att locka topptalanger från hela världen. Ants har under en lång tid jobbat med internationell rekrytering som en del av att lösa kompetensförsörjning för snabbt växande techbolag i Sverige. Med fokus på exponeringsstrategier, automatiserade rekryteringsprocesser och relocationpaket kommer Ants ge en inblick i hur man kan ta sig an en mer internationell approach i sin rekryteringsstrategi.

Visa mermindre

Vilka möjligheter finns till livslångt lärande från högskolor och universitet? - Stefan Eck, Mälardalens högskola - PROMPT

Svenska universitet och högskolor får ibland kritik för att svika de yrkesverksamma, men det pågår flera intressanta initiativ runt om i Sverige med avancerad utbildning anpassad för de yrkesverksamma. Detta både via de yrkesverksammas arbetsgivare och direkt riktat mot individerna. Ett utbildningssystem konstruerat för unga campusstudenter ställer dock till vissa problem för utbildning för yrkesverksamma, vilket kräver flexibilitet och nytänkande från lärosätenas sida.

Visa mermindre

Kompetensutveckling och kompetenssamverkan IT - Diana Unander och Jesper Andersson, Linnéuniversitetet

Behovet av kompetens regional har länge varit stort och det blir bara svårare och svårare för företagen att få ta på den kompetens de behöver. Sedan 2013 har Linnéuniversitetet arbetat med det vad de kallar Kompetenssamverkan IT (https://lnu.se/kompetenssamverkan-it/) kring behov av kompetensförsörjning på kort och lång sikt. Här samlar vi aktörer från företag, offentlig sektor, utbildningsanordnare (gymnasie-, YH och universitet) tillsammans med arbetsförmedling etc. Det har blivit en mycket uppskattad plattform för samverkan och olika gemensamma initiativ och lärande. För att ytterligare uppmuntra arbetet med kompetensförsörjning, både vad det gäller samverkan med utbildningar och satsningen på egen personal genom kompetensutveckling delar vi dessutom Stora IT-kompetenspriset. Kanske är detta initiativ som kan göras på flera ställen i landet och priset kanske kan växlas upp till ett nationellt Swedsoft-pris?

Visa mermindre

Öppen kod, öppna projekt - Johan Thelin

Att bara öppna sin kodbas är bara ett steg i processen att etablera ett öppet ekosystem. Hur skapar man ett öppet projekt? Hur påverkar det affärsmodellen? Hur kan man skydda ett öppet projekt? Dessa, och fler frågor, diskuteras i denna presentation.


Johan Thelin har jobbat med öppen källkod i över tjugo år. Nu arbetar han med att möjliggöra start-ups och transformera organisationer till att arbeta smartare kring systemutveckling i allmänhet och öppen källkod i synnerhet. Johan organiserar foss-north, har skrivit boken Foundations of Qt Development, otaliga tidningsartiklar och är en frekvent talare på konferenser.

Visa mermindre

Swedsoft Industrial Open Source Network – vad är detta? - Nicolas Martin-Vivaldi, initiativtagare

Dagens mjukvaruindustrin är i stor grad beroende av open source. Numera är det få system som består av egen utvecklad kod, utan de flesta system integrerar ihop Open Source komponenter med differentierad proprietär kod. Vilka är de nya nyckelfärdigheterna / kompetensen för att lyckas i denna nya miljö? Vad kan man lära av från tidiga adoptörer av öppen källkod? Hur ska ett Open Source-program struktureras och köras? Swedsofts Industrial Open Source Network är ett nätverk för att utbyta kunskap och erfarenheter med övergripande syfte att göra den svenska mjukvaruindustrin mer konkurrenskraftig genom att öka deltagarens förmåga i att navigera i denna nya utvecklingsparadigm.

Visa mermindre

Industrialisering av molnet – slutet för Do-It-Yourself-mentaliteten - Daniel Arthursson, CloudBackend

Vad finns bortom Serverless Cloud Computing? När blir det dags att helt släppa idén om att alla måste utveckla egna backend-API:er? Tiden är nu mogen för att standardisera molnet och se molnet som en commodity. Lösningen finns i generiska API:er som hanterar datalogiska operationer och generiska datamodeller.

Daniel Arthursson, svensk cloudpioniär och serieentreprenör bakom bolag som iCloud (sålt till Apple), CloudMe och CloudBackend

Visa mermindre

Hur svenska SME företag blir konkurrenskraftigare med digitaliseringen - Anoop Mathew, Nenosys

Vi har många spännande och duktiga företag i Sverige. Stora som SKF, Volvo, Ericsson, ASEA men även små etablerade eller startupföretag med bra affärsidéer, betalande kunder, och som troligen utgör nästa generation svenska storföretag. Satsningar som den Swedsoft står för där akademin, offentlig sektor och företag gemensamt arbetar under devisen Digitalisering = fördel Sverige, hjälper småföretagen att skala upp, bli kostnadseffektiva, förenkla och skapa nya arbetsrutiner. Vi berättar om olika företag som behöver skala upp och hitta digitaliseringslösningar när de säljer utanför Sverige eller volymerna ökar i Sverige. Skillnaden mellan fiasko och succé stavas Digitalisering.

Visa mermindre
17:00

Slut

Visa mermindre