Industrial Open Source Network – träffas igen!

Förra veckan träffades Swedsofts nätverk kring ”Industrial Open Source” i Lund med LTH som värd. Totalt deltog 20-tal personer, med stort antal från fordonsindustrin.

Första temat för dagen var kring öppen data där Per Runeson, LTH och Thomas Olsson, RISE, gav status för aktuell forskning, genomförde en övning och berättade om en fallstudie kring delning/användning av öppna data. Från dessa uppstod intressanta diskussioner mellan deltagarna om de potentiella fördelarna och hindren för att öppna upp data.

Dagens andra tema var kring ”Funktionell säkerhet och öppen källkod”

Robert Fekete, Volvo Cars, inledde med att diskutera utmaningen med att använda öppen källkod och samtidigt leva upp till funktionssäkerhetsstandarder som tex ISO 26262 för bilindustrin. Att introducera moderna utvecklingsmönster och plattformar med hög prestanda som ofta involverar öppen källkod i säkerhetskritiska applikationer leder industrin till nya utmaningar.

Efter Robert så fortsatte Ted Strandberg, RISE, med att presentera hur ett antal olika standarder ser på användning av öppen källkod. Flera av standarderna lämnar utrymme för användning av open source men kräver kompletterande arbete som i stort innebär lika mycket arbete som att skriva om koden.

Från presentationerna uppstod dialog bland deltagarna där man bland annat kom fram till att man ville diskutera vidare kring frågor om standardisering och säkerhet samt hur man kan sprida kunskap om regelverk.

Nästa möte är under planering och planeras hållas till hösten. Är du intresserad av att delta då? Läs mer och anmäl dig, kostnadsfritt, till Swedsoft-nätverket Industrial Open Source Network.

 


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail