Det behövs en nationell sammanhållen strategi för mjukvara

I december presenterade regeringen Forsknings och innovationspropositionen 2021–2024. Propositionen ligger till grund för regeringens riktning och ambition för svensk forskning och innovation. Inför arbetet med propositionen skickade Swedsoft in inspelet Helhetssyn på mjukvarans betydelse för digitalisering och konkurrenskraft.

I inspelet presenteras åtta förslag inom områdena kompetensutveckling för yrkesverksamma, studentrekrytering och återväxt till högskoleutbildningen, forskning och innovation i samverkan. Mjukvara utgör en grundbult för i stort sett alla funktioner och produkter i dagens samhälle. Det är mjukvara som omsätter den nya teknikens potential till faktisk nytta. Mjukvara används för vitt skilda funktioner inom olika företag och sektorer – ibland som egen produkt och ibland inbäddad i andra produkter. Det medför i sin tur ett växande behov av mjukvarurelaterade kompetenser i hela näringslivet.

Saknar nationell satsning på mjukvara

Swedsoft välkomnar flera av förslagen i propositionen men saknar en nationell större satsning på mjukvara.

Sverige är idag framstående när det gäller såväl forskning på som industriell tillämpning av mjukvaruutveckling, men det beror mer på idogt arbete på många fronter i många små steg än någon nationell sammanhållen strategi. För att fortsätta vara ledande i en allt mer globaliserad värld krävs stora sammanhållna satsningar på kompetensutveckling, utbildning och forskning, säger Gabriel Modéus, generalsekreterare i Swedsoft.

Swedsoft välkomnar:

  • Att det i högskolelagen ska anges att högskolorna i sin verksamhet ska främja ett livslångt lärande.
  • Att Vinnova ges uppdrag och finansiering att stimulera kompetenshöjande insatser och kompetensutveckling.
  • Målsättningen att fler doktorander ska stanna i Sverige. Nya regler för uppehållstillstånd införs för forskning, studier inom högre utbildning och praktik (upp till 1 år efter avslutad forskning eller studier).
  • Att Vinnova ges uppdrag att utveckla och stärka förmågan hos svenska aktörer inom avancerade digitala teknologier, kompetensområden och affärsmodeller.
  • Att vår medlem Mälardalens högskola blir nytt universitet 1 januari 2022.

Propositionens inriktning mot industriella behov och relevanta samhällsutmaningar är väldigt positiv. Dock kvarstår viktiga satsningar för att stärka vår konkurrenskraft.

  • Swedsoft saknar fortfarande en sammanhållen satsning på forskningsprogram inom mjukvaruutveckling. Där forskning sker i samverkan mellan akademi och företag och är öppet för alla lärosäten samt institut.
  • Trots positiv inriktning på satsning kopplat till digitalisering anser vi inte att de medel som avsatts är tillräckliga.
  • För att ge lärosätena förutsättningar att jobba med kompetensutveckling för yrkesverksamma behövs öronmärkt och långsiktig finansiering.
  • Stipendier till utvalda mjukvaruutbildningar för att attrahera utländska studenter till Sverige.

Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med