Höstmöte med komptensutmaningar

Den 23:e november hade Swedsoft sitt årliga höstmöte där viktiga frågor för föreningen avhandlades. Höstmötet följdes av ett seminarium om framtidens kompetensbehov och hur vi kan möta det behovet.

Förmiddagen – höstmöte med viktiga frågor för föreningen

Dagen började med fika och möjlighet till nätverkande innan vi drog igång första delen av höstmötet. Först föreningsmöte där bl a tidigare godkända stadgeändringar fastställdes:

  • Medlemsformen stödmedlem tas bort
  • Medlemsformen enskild medlem tas bort
  • Sista datum för vårmöte/årsmöte ändras
  • Tillägg på standardagendan för årsmöte om styrelsens ansvarsfrihet

Mötet beslutade att fastställa stadgeändringarna efter en kortare diskussion om syftet med senare sistadatum för vårmötet. De nya stadgarna finns tillgängliga här.

Efter föreningsmöte fanns tid för mingel och att testa Volvos lastbilssimulator, innan det var dags för medlemsmötet där ordförande Stefan Andersson började med att presentera genomförd verksamhet så här långt, nya medlemmar med mera. Därefter beslutades verksamhetsplanen med ett tillägg om att vårmötet ska hållas senast under april, om inte styrelsen kan redovisa särskilda skäl till att senarelägga det.

Efter beslutet om verksamhetsplan presenterades prognos för 2017, förslag till budget och avgifter för 2018. Efter en diskussion om förslaget till avgifter beslutades dessa och budgeten för 2018. Därefter avslutades höstmötet.

Eftermiddagen – viktiga frågor hur vi möter kompetensbehovet

Eftermiddagen handlade om hur vi möter utmaningarna med kompetensförsörjning utifrån rubrikerna:

  • Trender och behov inom mjukvaruutveckling – Hur hänger vi med?
  • Nyanlända – hur utnyttjar vi möjligheterna bättre?
  • Barn och programmering – hur ser vi till att alla får grundläggande digital kompetens och kunskap om programmering?
  • Livslångt lärande – hur möter vi utmaningarna kring att säkerställa att alla kontinuerligt får lära nytt?

Under respektive utmaning hade vi presentationer av olika intressanta initiativ som pågår runt om i landet och hur de arbetar för att möta dessa utmaningar. Det var presentationer om bland annat statistik, integrationsprojekt av nyanlända, barn och programmering och satsningar på kurser för yrkesverksamma på universitet och högskolor. Programmet med de olika presentationerna finns att läsa här.

Under programmet fick deltagarna möjlighet att kontinuerligt posta idéer och dagen avslutades med gruppdiskussioner om vad man kan göra nu. Hur kan vi gå vidare? Vilka idéer har vi och vilken inspiration har vi fått under dagen?

Tack till alla deltagare under dagen för god input och tack till talarna för att ni delade med er av era erfarenheter från det ni gör. Vi hoppas se nya spännande samarbeten som resultat från dagen.


Nyheter


Svenska elever är oförberedda på sin digitala nutid och framtid

Sverige har sedan 2010 haft ambitionen att Sverige ska vara ett ledande land inom digitalisering för att säkerställa en kontinuerlig

Ny styrelse i Swedsoft

Styrelsen för verksamhetsåret 2024-2025 valdes enligt nedan. Stefan Frank, Vitellius Invest                  

Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat: