Ny rapport med unik statistik om mjukvarans betydelse för svenska företag

Idag lanserar Swedsoft rapporten ”Den programmeringsbara ekonomin” som innehåller unik statistik som tagits fram tillsammans med SCB för att belysa vikten av mjukvara för svenska företag och deras behov av mjukvarukompetens. Ett extra fokus har lagts på att skapa underlag till lärosätens utveckling av kurser för yrkesverksamma.

Statistiken visar att nästan alla svenska företag i någon utsträckning använder mjukvarubaserade produkter eller tjänster, trots detta är det endast ungefär en femtedel som utvecklar sin egen mjukvara. De mjukvaruutvecklande företagen är dock väsentliga i ekonomin och förknippas med innovation, teknisk utveckling, export och uppvisar framtida expansionsplaner.

”Vi ser att de mjukvaruutvecklande företagen visar upp en högre grad av digital mognad och att det finns en stor variation i graden av digitalisering mellan olika företag och delar av ekonomin. Den pågående digitaliseringen äger rum i en bred dynamik i de nätverk som företag är del av. Detta är ett väsentligt skäl till att försöka förstå hur digitaliseringen bidrar till att förändra näringslivets sammansättning och dynamik i framtiden”, säger Joakim Wernberg, Entreprenörskapsforum, en av författarna till rapporten.

Framsida till rapporten Den programmeringsbara ekonomin. En ung kvinna står på tunnelbanan och tittar på sin mobiltelefon. I bakgrunden sitter andra personer och ser på sina mobiler

Rapportens resultat visar att efterfrågan på kompetens inom programmering och mjukvaruutveckling är bred och varierad. Efterfrågan kan inte mötas enbart med mer av vad som finns att tillgå idag, utan det finns ett behov av nya sätt att möta framtidens kompetensbehov.

”Swedsoft är stolta över att presentera denna statistik. Vi hör redan idag från myndigheter och organisationer om hur datan kommer att kunna vara beslutsunderlag för dem. Den ska även kunna vara underlag för planering och utveckling av utbildningar” säger Gabriel Modéus, generalsekreterare i Swedsoft.

Rapporten är framtagen inom ramen för projektet Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produkt (KIT) som drivs av Linnéuniversitetet, Swedsoft, Örebro universitet, Högskolan i Väst, Mälardalens högskola, Blekinge Tekniska Högskola samt Teknikföretagen. Projektet är finansierat av Vinnova och med SCB som utförare av datainsamling.

Rapporten är författad av Martin Andersson, professor Blekinge Tekniska Högskola, Entreprenörskapsforum och affilierad till Institutet för Näringslivsforskning (IFN), och Joakim Wernberg, forskningsledare Entreprenörskapsforum och finns att ladda ner här:
Den programmeringsbara ekonomin (pdf)

Här finns pressmaterial med grafer, rapport och framsida.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail