Hur kan yrkeshögskolan bättre stötta Sverige med mjukvarukompetens?

Idag släpper Swedsoft en rapport om hur yrkeshögskolan bättre kan stötta Sverige med mjukvarukompetens. Rapporten är ett resultat av årets Samling av Mjukvarusverige där Swedsoft blev ombedd av Myndigheten för yrkeshögskolan att ge feedback på detta.

Inför workshopen kom myndigheten med ett antal frågeställningar som diskuterades på workshopen. I rapporten Hur kan yrkeshögskolan bättre stötta Sverige med mjukvarukompetens? har Swedsoft sammanställt alla de kommentarer och förslag som input till myndigheten.

De huvudfrågeställningar grupperna diskuterade var:

  • Vilken typ av utbildningar inom mjukvaruutveckling passar bra för yrkeshögskola?
  • Kan man beskriva hur mjukvaruutveckling påverkar alla branscher?
  • Var finns störst behov av utbildningar?

I rapporten sammanfattar vi gruppernas inspel, vilka bland annat lyfter att:

  • Yrkeshögskolan med fördel kan tillhandahålla utbildningar i mer specifika programmeringsspråk samt hålla fler kortare kurser.
  • Det är viktigt att rikta in sig på tillämpad kompetens och särskilda nischade programmeringsspråk. Yrkeshögskolan kan bidra med att erbjuda praktisk kunskap som är direkt tillämpbar ute hos företagen.
  • Yrkeshögskolan kan bidra genom att erbjuda kompetensutveckling inom mjukvaruutveckling, inriktat mot personer som arbetar i andra branscher där omställning sker genom digitalisering.
  • Arbetsmarknaden har förändrats och fortsätter förändras geografiskt när fler kan arbeta på distans och fler branscher påverkas av mjukvaruutveckling och därmed behöver anställa utvecklare på fler orter.

Rapporten Hur kan yrkeshögskolan bättre stötta Sverige med mjukvarukompetens? finns nu tillgänglig för nedladdning.

 


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail