Pilotprojekt – integration av nyanlända

Att ta tillvara all den kompetens som kommit till Sverige inom mjukvaru- och mjukvarusystemutveckling med våra nyanlända är en fantastisk möjlighet för Sverige att bli än mer konkurrenskraftigt som land och för företag att kunna växa i Sverige. Det har dock uppkommit ett antal utmaningar kopplat till att få in nyanlända i arbete.

Som svar på detta har vår medlem CaptureInnovation, i samarbete med Swedsoft och Arbetsförmedlingen, startat ett pilotprojekt i Göteborg kring hur vi får in nyanlända med digitaliseringskompetens i arbete i Sverige.

Initiativet sker inom ramen för EU projektet Systematiserad Kompetensförsörjning och går ut på att ge nyanlända med mjukvarukompetens en relevant yrkesreferens, erfarenhet av självständigt, agilt utvecklingsarbete samt undervisning i yrkessvenska.

I projektet skapas ett team med nyanlända, uppblandat med svensktalande, med målet att, från en idé, utveckla en produktprototyp. Teamet utgår ifrån idén, skapar ett ”produktscope” med features och user stories och utvecklar, med stöd av CaptureInnovation, produkten självständigt i agil metodik.
Arbetsförmedlingen bistår under projektet med utbildning i yrkessvenska, som en integrerad del av projektet.
CaptureInnovation bistår teamet under projektet med expertis inom mjukvaruutveckling, innovationsmetodik och processer, samt hur en idé tas till marknad.

Projektet avslutas med att CaptureInnovation genomför en formell yrkeskompetensbedömning av individerna i teamet, och utfärdar ett intyg. Bedömningen kommer att ske baserat på input från Swedsofts nätverk och deltagarna i projektet kommer få ett intyg från Swedsoft.

Genom projektet får teamet

  • Praktisk kunskap i agila metoder.
  • Erfarenheten att ta en produkt från idé till prototyp/produkt.
  • En relevant yrkesreferens, och ett referensprojekt att hänvisa till i framtida arbetssökande.
  • En formell yrkeskompetensbedömning, för att styrka sin kompetens.
  • Träning i det svenska språket i yrkessammanhang.

Målet är sedan att metoden och yrkeskompetensbedömningen ska kunna utvecklas för att genom Swedsofts nätverk spridas nationellt. Detta så att flera liknande projekt ska kunna pågå parallellt runt om i landet. På så sätt kan vi alla hjälpas åt att snabbare få ut nyanlända i arbete, för det råder ingen tvekan om att de behövs.


Nyheter


Svenska elever är oförberedda på sin digitala nutid och framtid

Sverige har sedan 2010 haft ambitionen att Sverige ska vara ett ledande land inom digitalisering för att säkerställa en kontinuerlig

Ny styrelse i Swedsoft

Styrelsen för verksamhetsåret 2024-2025 valdes enligt nedan. Stefan Frank, Vitellius Invest                  

Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat: