Skolans digitalisering – en summering av våra workshops

I torsdags hade vi vår sista av tre workshops om skolans digitalisering, hur vi går från IT-strategi till verksamhetsförändring. Många kloka och intressanta kommentarer har kommit in under dagarna. Tack till alla som deltagit. Projektgruppen kommer nu att sätta ihop en rapport om dagarna, men här är ett smakprov på vad deltagarna svarade på undersökningarna inför workshopsen.

Under de tre workshopsen har vi fått höra Christer Magnusson och Hans Almgren från Skolverket tala om Skolverkets förslag och vad det kommer att innebära. Vi har även fått höra Anna Carlsson tala om SKLs syn på skolans digitalisering.

Vi har hört olika personer som har inspirerat om digitaliseringen av skolan, utifrån sina olika erfarenheter och synsätt. Allt detta tillsammans har gett en bra grund för de intressanta diskussionerna som uppkommit i grupparbetet. Nu har projektgruppen en spännande uppgift framför sig att sammanfatta gruppernas input.

Inför workshopsen har deltagarna även bjudits in till att visa sin syn på besluten som nu har tagits och de olika utmaningarna som finns.

På frågan ”vad tycker du om innehållet i den nya läroplanen för grundskolan som regeringen precis beslutat om?” kunde man att det fanns en stor enighet om att det var bra.

.

När det kom till vad man då tyckte om motsvarande på gymnasiet var fler neutrala. Kanske för att deltagarna i högre utsträckning arbetade med grundskolan?

När vi bad deltagarna att rangordna ett antal utmaningar kunde man även här se ett tydligt mönster i att de tre viktigaste utmaningarna är:

  • Tid för kompetensutveckling
  • Tillgång till bra kompetensutveckling
  • Stöd från rektorer och huvudmän

Är du nyfiken på att se alla de kommentarer som deltagarna gav i enkäten? Du ser dem på följande länkar:

Tack till alla er som deltagit och gett era kloka inspel. Boka gärna in vår forskningskonferens om Digital kompetens och Datalogiskt tänkande den 8 september i Stockholm redan nu.


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail