Ett förbättrat system mot arbetskraftsexploatering

Swedsoft har lämnat in våra synpunkter på slutbetänkandet Ett förbättrat system mot arbetskraftsexploatering m.m. (SOU 2021:88). Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring är en viktig fråga för Swedsoft och vi är särskilt angelägna om att attrahera personer med system- och mjukvarukompetens.

Utredningen om arbetskraftsinvandring lämnade den 2 februari 2021 delbetänkandet Ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring (SOU 2021:5) där den övergripande målsättningen var formulerad att förbättra den nuvarande regleringen för arbetskraftinvandring samtidigt som dagens system för arbetskraftsinvandring skulle värnas. Av utredningens direktiv framgår att det är viktigt att det råder goda anställningsvillkor och att systemet för arbetskraftsinvandring inte missbrukas. Swedsoft lämnade i maj 2021 in ett remissvar på delbetänkandet. Eftersom ett förbättrat system för arbetskraftsinvandring är en viktig fråga för Swedsoft har vi nu lämnat in ett remissvar på slutbetänkandet Ett förbättrat system mot arbetskraftsexploatering m.m. (SOU 2021:88).

Under flera år har medlemmar i Swedsoft, vilka är mjukvaruutvecklande företag, akademi, organisationer med flera, lidit stort både direkt av kompetensutvisningar i sig och indirekt av den minskade attraktiviteten för Sverige som kompetensutvisningen inneburit. Detta hotar Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft. Därför är det viktigt att komma till bukt med dessa problem.

Swedsoft vill betona att de allra flesta företag gör rätt och vill göra rätt. Missbruk är en begränsad avart, som självklart bör stävjas. Men ingreppen får inte bli värre än problemen och påverka svensk attraktionskraft och tillväxt.

Vi har valt att ställa oss bakom Svenskt Näringslivs välskrivna, välavvägda och genomarbetade synpunkter samt Teknikföretagens välformulerade tillägg.

Här kan du läsa och ladda ner Swedsofts remissvar (pdf).


Nyheter


Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail