Våren som inte blev som alla andra

Vad hände egentligen i Swedsoft under denna vår som inte blev ”som alla andra”?

Att denna vår inte blev vad någon hade tänkt sig, det vet vi alla redan. Men vad gjorde Swedsoft under denna vår och vad planerar vi framåt? Detta tänkte vi kort gå in på nu, innan vi önskar er alla en riktigt härlig sommar.

Samling av mjukvarusverigeInnan Corona hade slagit till ordentligt i Sverige hann vi, i början av februari, arrangera årets Samling av mjukvarusverige i Göteborg. På Samling av mjukvarusverige, som är en årlig workshop dit vi bjuder in beslutsfattare inom svensk mjukvaruutveckling och -forskning, fokuserade vi på att ge input till UKÄ och Tillväxtverkets regeringsuppdrag om Digital Spetskompetens. Från denna dag togs det tillsammans med ett antal engagerade personer fram en rapport med input till regeringsuppdraget. Under våren har vi även fortsatt att ge input till uppdraget, bland annat genom att delta i djupintervju och workshop. Det är ett viktigt uppdrag för att säkerställa rätt kompetenser för framtiden.

Under våren har även arbetet med statistiken om mjukvarans roll i svenskt näringsliv fortsatt. Denna har tyvärr drabbats av en del förseningar och vi planerar nu att släppa den efter sommaren. Exakt när kommer vi att återkomma om framöver. Inom samma Vinnovafinansierade projekt finns bland annat även en plattform för marknadsföring av kurser riktade mot yrkesverksamma. Även denna plattform har vi varit engagerade i och den kommer att lanseras efter sommaren.

Vi har även fortsatt vårt allmänna påverkansarbete inom områden som kompetensförsörjning och forskning- och innovation. Här har bland annat medlemmar bjudits in till ett möte i augusti för att ge input till ett kommande projekt.

I dessa tider när vi inte kan träffas påverkas självklart nätverkandet och vår verksamhet kring seminarium och liknande. De fysiska träffarna har ställts om och ändrats till ett större antal digitala. Under en period genomförde vi ett webinarium i veckan, som alla medlemmar blev inbjudna att skicka in förslag på ämnen till. Alla dessa finns nu tillgängliga på Swedsofts Youtube-kanal.

Vi fortsätter att planera framåt, för en höst där vi förhoppningsvis kan träffas igen. Närmast ligger konferensen Cyber security in a complex world den 1 september som vi arrangerar tillsammans med Scania (anmäl dig gärna redan idag!). Denna konferens planeras som en hybridkonferens där en del personer kommer kunna delta på plats och en del kan delta på distans. Vi är även som vanligt med i planeringen av Lindholmen Software Development Day som går av stapeln den 8 oktober i Göteborg.

Efter sommaren kommer vi även att släppa programmet och registreringen för årets Swedsoft konferens – Software Technology Exchange Workshop, STEW. Programmet, som är helt klart, innehåller många intressanta talare på ämnet Data for Software Development. STEW är en speciell konferens i nätverkandet, få konferenser innehåller så mycket interaktivitet mellan talare-publik och inte minst publik-publik. Varje år vittnar deltagare om nya samarbeten och diskussioner som kommit ur konferensen. Därför planerar vi just nu för att denna blir helt på plats i Halmstad den 18-19 november.

Under våren har vi även fått välkomna ett gäng nya medlemmar som Raion AB, XIOS/3, DEPOSIT AB, Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening, Debricked och T2 Data. På förfrågan från medlemmar har vi under våren även tagit fram en lista med fria kurser och seminarium inom mjukvara. Tanken med denna lista är att stötta dig som kanske fått mer tid för kompetensutveckling eller bara är intresserad av att lära dig något nytt. Dessutom har vi tagit fram en sida med tips och rekommenderade länkar kring Covid-19.

Nu ser vi fram emot en härlig sommar och hoppas snart få träffa dig igen. Kansliet kommer vara mer eller mindre obemannat fram till och med den 6 augusti, men vi kollar mailen sporadiskt.

Trevlig sommar!


Nyheter


Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat:

Kodcentrum ny medlem

Deras uppdrag är att väcka intresse för programmering och bredda bilden av vem som kan koda. De vet att en

Ta del av webbinariet: Multi-Concern Assurance and Compliance in Cybersecurity & Safety

Facebook Twitter LinkedIn Gmail

Swedsoft om framtidens yrkeshögskola

Utredningen med titeln ”Framtidens yrkeshögskola – stabil, effektiv och hållbar” (SOU 2023:31) har under perioden 2022 till 2023 bedrivits med