2020 – ett annorlunda men händelserikt år

2020 lider mot sitt slut och nu är det inte lång tid kvar innan de flesta går på en välförtjänad ledighet. Under året har föreningen fortsatt att växa och drivit frågor för svensk mjukvaruutveckling och -forskning, bland annat med ett antal myndigheter och uppdrag. Dessutom har vi möjliggjort att skapa nya nätverk och utbyten.

Vi passar nu på att sammanfatta året som trots att det blev annorlunda än planerat varit full av aktiviteter!

Konferenser, möten och digitala seminarier

Under året har vi alla varit tvungna att ändra om våra planer och detta påverkade självklart nätverkandet och vår verksamhet kring seminarium och liknande. De fysiska träffarna ställdes om och under året genomförde vi ett flertal digitala möten, faktiskt fler än vad som var tänkt från början.

Workshop at the meeting Gathering of Software Sweden february 2020I början av februari, innan restriktionerna kom, arrangerade vi årets Samling av mjukvarusverige i Göteborg. På Samling av mjukvarusverige, som är en årlig workshop dit vi bjuder in beslutsfattare inom svensk mjukvaruutveckling och -forskning, fokuserade vi på att ge input till UKÄ och Tillväxtverkets regeringsuppdrag om Digital Spetskompetens. Dagen resulterade i en rapport med input till regeringsuppdraget. Under nästa år fortsätter vi detta viktiga arbete bland annat genom att vid nästa års Samling av mjukvarusverige fokusera på att ge input på förslagen som regeringsuppdraget tagit fram.

Christian Levin TRATON Group at the conference Cyber security in a complex worldTillsammans med vår medlem Scania höll vi den 1 september konferensen Cyber security in a complex world. Flera inspirerande talare från olika organisationer delade generöst med sig om sina erfarenheter om hur man hanterar de komplexa aspekterna kring cybersäkerhet. På tema cybersäkerhet har Swedsoft även varit med i arbetet kring Innovationsnoden för cybersäkerhet som invigdes, med bland annat näringsministern, den 4 december. I september bjöd vi även in till ett möte med SÄPO för att informera och diskutera hotbilden mot svenska mjukvaruutvecklande företag.

Under hösten var Swedsoft även med och arrangerade Lindholmen Software Development day, som i år var i digital form. Temat för dagen var ”Beyond 2033 – How will it change my life?” I vanliga fall innebär hösten även genomförandet av STEW. Vi tog i november beslutet att arrangera om konferensen till en digital nätverkskonferens, med nya datumen 21-22 januari 2021 Det finns därför fortfarande möjlighet att delta!

Eftersom möjligheterna till fysiska möten varit begränsade, men det funnits ett stort intresse för digitala seminarier ställde vi under året om och genomförde ett antal extra digitala seminarier med olika teman.

Vill du redan nu planera in en del av det vi har planerat för 2021? Besök då vår kalender och missa inte att registrera dig för vårt nyhetsbrev.

Framsida rapporten den programmeringsbara ekonomin

Statistik om mjukvarans roll för svenska företag

Ett av de viktigaste projekten under året var rapporten ”Den programmeringsbara ekonomin” som Swedsoft lanserade i augusti. Rapporten, som finansierats av Vinnova,  innehåller unik statistik som tagits fram tillsammans med SCB för att belysa vikten av mjukvara för svenska företag och deras behov av mjukvarukompetens. I rapporten har ett extra fokus har lagts på att skapa underlag till lärosätens utveckling av kurser för yrkesverksamma.

Kompetensutveckling

Under detta år har haft ett extra fokus varit på kompetensutveckling. Swedsoft, tillsammans med medlemmar, bland annat satt ihop en lista med fria kurser och föreläsningar som är tillgängliga för yrkesverksamma. På samma tema lanserades kursplattformen learning4professionals.se. Här kan du som yrkesverksam hitta kursinformation. Plattformen har skapats genom ett unikt samarbete mellan fyra lärosäten (Högskolan Väst, Linnéuniversitet, Mälardalens högskola och Örebro universitet) samt Swedsoft och Teknikföretagen.

I juni bjöd tillsammans med våra medlemmar Teknikföretagen och ANTS in till webinariet Hur vänder vi krisen till vår fördel? Fokus för webinariet var just kompetensförsörjning, förändring kring varumärken samt att ge konkreta tips på hur företag och anställda kan gå vidare från den nuvarande situation och blicka framåt.

Vill du ta möjligheten att under ledigheten lära dig något nytt? Missa då inte att du på Swedsofts YouTube-kanal hittar inspelningar och inspiration från tidigare webinarier.

Nya medlemmar

Under året har vi haft glädjen att välkomna fem nya medlemmar till föreningen. Dessa är:

Vi vill ännu en gång hälsa er alla varmt välkomna till Swedsoft!

Medlemsengagemang

I Swedsoft finns möjligheten att starta medlemsdrivna nätverk inom frågor som några tycker är extra intressanta. Vårt första medlemsdrivna nätverk Swedsoft Industrial Open Source Network genomförde i våras två stycken uppskattade webinarier om licens- och säkerhetsaspekter kring Open source. Nätverket är öppet för alla (medlemmar och icke medlemmar) för att diskutera öppen mjukvara.

Slutligen vill vi tacka er alla för allt engagemang under detta speciella år och samtidigt passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! Vi ses 2021!


Nyheter


Save the date – STEW 2024

The theme of STEW 2024 is “AI – Top Ten Topics for Swedish Industry”. Together we will look into, and

Ny styrelse i Swedsoft

Styrelsen för verksamhetsåret 2024-2025 valdes enligt nedan. Stefan Frank, Vitellius Invest                  

Desinformation: En utmaning för svenska teknikföretag

Desinformation utgör ett hot mot svenska teknikföretag och deras intressen, både inom landets gränser och internationellt. Det är därför centralt

Swedsoft om ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Swedsoft ställer sig bakom det yttrande som Teknikföretagens har skickat in till Utbildningsdepartementet. I sin remiss skriver Teknikföretagen bland annat: